EYUP SALAHATTİN KARAKAŞ
Sağlıklı Günler
EGZERSİZ SPOR VE SAĞLIK
Düzenli egzersiz yapmanın kas iskelet sistemi üzerinde çok faydalı etkileri vardır. Yaşlandıkça vücudumuz değişir. Kaslar gücünü yitirir ve küçülür. Kemiklerin dansitesi azalır ve kolay kırılır hale gelir. Tendonların ve bağların esnekliği azalır, aşırı yüklenmeye karşı hassas hale gelir. Artiritlere bağlı olarak inflamasyon ve eklem kıkırdaklarında dejenerasyon gelişir.
Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı, düzenli olarak yapılan egzersizler ve kötü alışkanlıklardan uzak durma yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkacak problemleri azaltır. Egzersizler kendimizi daha sağlıklı ve mutlu hissetmemizi sağlar. Yaşlılığımızda da aktif olmak istiyorsak, hareketsizlikten kaçınmamız gerekir. Düzenli egzersizlerin faydaları şunlardır:
Düzenli egzersiz stresi azaltır, hayata daha pozitif bakmamızı sağlar. Bu nedenle düzenli egzersiz yapanlar kendilerini daha iyi ve mutlu hisseder. Sağlık için çok yoğun spor yapmak şart değildir. Kasların, kalbin ve akciğerlerin sıkı bir şekilde, ama çok yorucu tarzda değil, çalıştırılması yeterlidir. Günde en az 30 dakika, orta derecede fizik aktivite yapılmalıdır. Bu süre uzatılabilir. Önemli olan aktivitedir. Bu aktivite yürüme, yüzme, bisiklete binme, koşma, bahçede çalışma, ev işi yapma, dans etme, futbol, basketbol gibi sporları yapma şeklinde olabilir. Yapılacak aktiviteyi yaşa ve zevke göre seçmek uygun olur.
Yaşlandıkça vücudumuzda değişiklikler olduğu herkesin bildiği bir gerçektir. Bazı değişiklikler belirgindir, bazıları ise o kadar belirgin değildir. Bazı insanlar yaşlanmalarına rağmen aktivitelerini korur. Bunların fizyolojik yaşları kronolojik yaşlarına göre daha gençtir. Bazıları ise osteoartiritli, osteoporozlu olabilir; bunlar aktivitelerini önemli ölçüde yitirmiştir. İnsanlar yüzyıllardır gençlik iksirini aramaktadır. Gençlik iksiri sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kötü alışkanlıklardan uzak durmadır.
Kasların Yaşlanması
Kemiklerin Yaşlanması
Eklemlerin Yaşlanması
Kas iskelet sistemimizdeki değişikliklerin çoğu, basit bir yaşlanmadan çok, hareketsizlik ve kullanmama sonucu oluşur. Günümüzde egzersiz ve spor yapanların sayısı artmakla beraber 50 yaşın üzerindeki çoğu insan vaktini oturarak geçirmektedir.
Germe egzersizleri eklem esnekliğini korumak için çok faydalı bir yöntemdir. Ağırlık çalışmaları kasları güçlü kılar; böylece günlük aktiviteler aşırı bir çaba gösterilmeden yapılır. Orta yoğunlukta yapılacak egzersizler, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltır.
Düzenli bir şekilde yapılacak uzun süreli egzersizler kas kütlelerindeki azalmanın önüne geçer ve metabolizmayı hızlandırarak vücudun yağlanmasını önler. Egzersizler, aynı zamanda vücudun oksijen kullanma kapasitesini artırır ve kişiyi çevik kılar. Günlük olarak yapılacak 30 dakikalık egzersizlerin insan sağlığına faydası çok büyüktür.
Egzersizlerin çok yorucu olması gerekmez. Yürüme, dans etme, yüzme ve bisiklete binme her yaşta yapılabilecek aktivitelerdir. Evde veya bahçede çalışarak da fizik aktivite yapmak mümkündür. Zevk alınacak aktiviteyi seçmek daha uygun olur.
Daha önce hiç egzersiz programı uygulamamışsanız, bir doktor kontrolünden geçtikten sonra başlamanız daha iyi olur.
Bir Egzersiz Programına Başlama
Düzenli egzersiz yapmanın en önemli adımı başlamaktır. Birçok insan çok ağır egzersizler yapması gerektiğini sanır. Oysa, egzersizlere yavaş başlamalı ve tedricen artırmalıyız. Vaktinizi oturarak geçiriyorsanız, aktif hayata geçerken bir plan yapmalısınız. Sizi hastalıklardan, sakatlıklardan koruyacak ve sağlıklı, verimli ve bağımsız bir hayat yaşamanızı kolaylaştıracak önerilerimiz var:
Başarı için hazırlık
Yavaş Başlayın
Akla Yakın Bir Program Yapın
Programınıza Sadık Kalın
Özellikle bacaklardaki büyük kas guruplarını sürekli ve ritmik olarak çalıştıran aktivitelere aerobik egzersiz denir. Yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme, mukavemet kayağı, kürek çekme, aerobik dans bu tip egzersizlere verilecek örneklerdir. Daha uzun ve sağlıklı yaşamak isteyenlerin bu tip egzersizleri yapması gerekir. Düzenli olarak yapılan aerobik egzersizler, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, inme, şeker hastalığı ve kanser gibi bazı kronik hastalıkları önleyebilir. Ayrıca, kan basıncını düşürür, vücudu güçlü kılar, kasları kuvvetlendirir, kemikleri güçlendirir, eklemlerin hareketlerini artırır, depresyonu azaltır, kilo almayı önler.
Aerobik egzersizler kalp-damar sistemini güçlendirir. Bu egzersizlerle vücudun oksijen kullanma kapasitesi artar. Egzersiz yaptıkça, kaslara, oksijenden zengin kan gelir ve karbondioksit ve diğer artıklar kaslardan daha kolay uzaklaştırılır. Bu da kalbin işini kolaylaştırır.
Nasıl Bir Aerobik Egzersiz
Kalbinizi güçlendirmek istiyorsanız, hedef kalp hızına ulaşacak yoğunlukta egzersiz yapmanız gerekir. Bu hız, maksimum kalp hızınızın % 60-80 i kadardır. Maksimum kalp hızınızı bulmak için, 220 rakamından yaşınızı çıkarınız. Mesela, yaşınız elli ise, maksimum kalp hızınız 170 dir (220-50). Bunun %60-80 i olan 102-136 da dakikadaki hedef kalp atım sayınızdır. Aerobik egzersiz yaparken bu sayıya ulaşmanız gerekir.
Öneriler:
Aerobik Egzersizlere Başlama
Eğer bir aerobik egzersiz programına yeni başlıyorsanız, şöyle davranın:
Bu şekilde haftada 3-4 gün çalışın. Beş dakikalık aerobik egzersiz süresini giderek artırın.
Yürüyüş
İnsanlar bir günde yaklaşık 2.500-5.000 adım atar. İnsana ilk bakışta bu rakam büyük gibi gelebilir ama aktif bir hayat için yetersizdir. Daha fazla yürümenin fiziksel ve ruhsal faydaları çoktur:
Yalnız veya bir arkadaş gurubu ile birlikte yürüyebilirsiniz. Yer ve yürüyüş saati çok önemli değildir. Size en uygun zamanı ve yeri siz seçin. Spor malzemesi olarak sadece iyi bir ayakkabıya ihtiyacınız olabilir. Ayağınıza güzel oturan, ark takviyesi olan ve topuğu biraz yüksekçe olanları tercih edin. Topuğunuzun etrafındaki deri biraz sert olsun ki topuğunuzun içe veya dışa dönmesini önleyebilsin. Ayakkabının tarak kısmının ayağınızı sıkmamasına dikkat edin.
Programa Başlama
Egzersiz programının başında, beş dakika süre ile normal bir hızla yürüyerek ısınınız. Daha sonra, hızlanınız; kalbiniz hızlı hızlı atsın ve solumanız derinleşsin. Bu hızda en az 15 dakika yürüyünüz. Yürürken şunları yapabilirsiniz:
Yürüyüşün sonlarında yavaşlayın ve kendinize beş dakikalık bir soğuma süresi verin. Bu yürüyüş programını haftada 3-4 kere tekrarlayın. Dayanıklılığınız arttıkça, yürüme sürenizi ve hızınızı yavaş yavaş artırın.
Koşu
Sağlığınız ve fizik kondisyonunuz uygunsa, yürüme yerine koşmayı tercih edebilirsiniz. Koşular sağlık için yapılır ama bazı noktalara dikkat edilmezs ise, sağlık sorunları yaratabilir. Koşarken şunlara dikkat etmek gerekir:
Ağırlık çalışmaları, kasların, vücudun normal hareketleri sırasında karşılaştığı dirençten daha fazla bir dirence karşı kasılmasını sağlayan egzersizlerdir. Bu egzersizlerle kaslar daha güçlü kılınır. Bu çalışmalarla şunlar elde edilir:
Her yaşta ve cinste bu tip egzersizleri yapmak mümkündür.
Kullanılan Malzemeler
Ağırlık çalışmaları, serbest ağırlıklarla veya makineler yardımı ile yapılır. Serbest ağırlıklar daha ucuzdur ve bunlarla küçük ve büyük kaslara göre uyum sağlamak daha kolaydır. Makineler ise daha güvenlidir çünkü ağırlıklar daha kolay kontrol edilir.
Çok amaçlı makinelerde çok sayıda insan aynı anda ve dar bir alanda çalışma imkanı bulabilir. Serbest ağırlıklar kullanılacaksa, el ve kollar için farklı ağırlıklarda dambıl ve bacaklar için de halter alınmalıdır. Ayrıca bir banka da ihtiyaç vardır.
Ağırlık kaldırırken kemer takılmalıdır. Bazı insanlar daha iyi kavramak için eldiven takarlarsa da çok gerekli değildir. Zemine iyi tutunan spor ayakkabıları giyilmelidir.
Ağırlık Çalışmasına Başlama
Önce amaç belirlenmelidir ki buna uygun program yapılsın. Ağırlık çalışmaları ile kalp-damar performansı ve kas tonusu veya kas gücü artırılır. Bir yaralanma sonrası rehabilitasyon amacıyla da bu egzersizler yapılır.
Eğer kas tonusunu ve kalp-damar performansunı artırmak istiyorsanız şöyle bir program yapabilirsiniz: Hafta en az dört kere çalışınız. Çalışma süreniz yaklaşık 20-30 dakika sürsün. Her hareketten sonra 30 saniye kadar istirahat etmeniz yeterlidir. Çalıştırmak istediğiniz her bir kas veya kas gurubu için 15-20 tekrar yapın. Bu hareketleri setler halinde tekrarlayınz.
Kas gücünüzü artırmak istiyorsanız bir sette yaptığınız hareket sayısı 8-10 olmalıdır. Öyle bir ağırlık seçmelisiniz ki, onuncu tekrarda kasınız yorulmalı ve on birinci hareketi yapamaz hale gelmelidir. Her set arasında 60-90 saniye kadar istirahat edin. Bu çalışmaları bir gün ara ile yapın.
Bu programları yaparken, sertifikalı bir çalıştırıcı, kondisyon antrenörü, fizyoterapist veya bir spor hekimi size yardımcı olabilir. Ağırlık çalışmalarına başlamadan önce bir sağlık kontrolünden geçmeniz gerekir. Kas iskelet sistemi ile ilgili bir probleminiz varsa bir ortopedist sizi değerlendirmelidir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaralanmalardan uzak durmak için şunlara dikkat edin:
Hangi yaşta ve ne ölçüde fizik kondisyonu olursa olsun insanların egzersizlere hazırlanması önemlidir. Egzersizler sırasında sakatlanmanın önüne geçmenin en iyi yolu ısınmaktır. Isınma periyodunun sonunda esneklik kazandırıcı hareketler yapılmalıdır.
Esneklik idmanlarının özü germe egzersizleridir. Vücudun belli bölgeleri gerildiğinde ağrı hissetmemeniz gerekir. İdmanlar esnasında kendinizi sıkmayınız, vücudunuzu gevşek tutunuz.
Aşağıdaki hareketlerin yapılması tavsiye edilir:
Bel
Sırt üstü yatın, kalça karın kaslarını sertleştirerek belinizi düz vaziyette yere yapıştırın.
|
|
Sağ bacağınızı göğsünüze doğru çekin, başınızı yere dayayın. Belinizi düz tutmaya çalışın. Otuz saniye bu durumda bekledikten sonra aynı hareketi sol bacağınızla tekrarlayın. |
|
Kalça Ve Kasıklar
Bağdaş kurar gibi yere oturduktan sonra, kollarınızla dizlerinizi aşağı doğru bastırın. Bu durumda 8-10 saniye tutun. |
|
Bir diziniz yerde iken, diğer bacağınızı öne doğru uzatın. Dizinizin durumunu değiştirmeden, kalçanızı aşağı doğru indirmeye çalışın ve bu durumda 30 saniye tutun. |
|
Diz Ve Baldırlar
Ayakta durun, bir elinizle bir yere tutunduktan sonra, diğer elinizle ayağınızı yakalayın ve kalçanıza değdirmeye çalışın. Otuz saniye böylece tutun. Aynı hareketi diğer tarafınızla tekrarlayın |
|
Duvarın karşısında ayakta durun, elinizle duvara yaslanın ve bir ayağınızı önde diğerini arkada tutun. Belinizi düz durumda tutarken, kalçanızı öne doğru ilerletin. Bu durumda 15-30 saniye bekleyin, sallanmayın. |
|
Hemstringler
Uyluğun arka tarafındaki kasları (hemstringler) germek için yere oturun bir ayağınızın topuğu germe yapacağınız bacağın yanında dursun. Germe yapacağınız bacağı ileri doğru uzatın ve eğilerek, ellerinizle ayaklarınıza dokunmaya çalışın. Bu durumda 30 saniye bekleyin |
|
Omuzlar
Ayakta veya otururken parmaklarınızı el ayaları birbirine bakacak şekilde kenetleyin. Kollarınızı yukarı ve arkaya doğru kaldırın. |
|
Dirseğinizi bükerek başınızın arkasına götürün. Diğer elinizle dirseğinizi arkaya doğru çekin. |
|
Kolunuzu göğsünüzün karşısına getirin. Diğer elinizle dirseğinizden tutup kolunuzu göğsünüze doğru itin ve bu durumda 10 saniye bekleyin. |
|
Çapraz çalışma ile, insanlar farklı sportif aktiviteleri, haftanın belirli günlerine yayarak yaparlar. Mesela, hafta içinde dönüşümlü olarak koşulur ve yüzülür, hafta sonu ise tenis oynanır. Bu üç aktivite de aerobik egzersizlerdendir, ama aynı kasları farklı şekilde çalıştırır.
Çapraz çalışmaya en iyi örnek trialtondur. Trialton vücudun kondisyonunu dengeli şekilde geliştirir. Çok iyi bir sporcu için de, spora yeni başlamak isteyen birsi için de çok faydalıdır:
Çapraz Çalışma Nasıl Yapılır
Kondisyon artırıcı idmanların üç kısmı vardır:
Çapraz çalışma ile yukarda sıralanan egzersiz şekillerini kendi programınızda birleştirebilirsiniz. Bazı kimseler için bazı çalışmalar sakıncalı olabilir; bu nedenle öncelikle doktorunuza danışın, sonra egzersizlere başlayın.
Kendinize uygun egzersizleri belirlerken hangilerinden hoşlandığınızı da dikkate alın. Başlangıçta 30 dakikalık hafif egzersizler yapın, sonra yoğunluğu ve süreyi uzatırsınız. Fizik aktivitenin spor ile sınırlı olmadığını unutmayın; dans etme, halk oyunları oynama, bahçede çalışma ve hatta ev işleri de fizik aktivitedir.
Örnek Bir Program
Dengeli bir çapraz çalışma şöyle olabilir:
Egzersizlere başladıktan sonra haftada % 10 kuralı ile egzersizlerinizin süresini ve yoğunluğunu artırabilirsiniz. Bu çalışmaların faydasını birkaç gün içerisinde görmeyebilirsiniz ama bu tip egzersizlerin daha uzun, bağımsız ve kaliteli bir hayat sürmenizi sağlayacağından emin olabilirsiniz.
Ülkemizde 65 yaş ve üzerinde olanların oranı giderek artmaktadır. Bu insanların çok azı düzenli egzersiz yapmaktadır. Oysa her yaşta egzersiz yapılabilir ve sağlığa müspet etkisi her yaşta vardır. Bu yaşlarda yapılacak düzenli ve etkili bir egzersiz programı yaşlanmanın etkilerini azaltır ve bazı ağrıları önler. Faydalarını şöyle sıralamak mümkündür:
Günde sadece 30 dakika süreyle yapılacak egzersiz sağlığı artırır ve hayatı daha kaliteli kılar. Eklemler ve bağ dokuları esneklik kazanır. Osteoporozun gelişme hızını yavaşlatır. Egzersizlerin bağışıklık sistemini daha iyi hale getirdiği gösterilmiştir. Böylece vücut bakteri ve virüslere karşı daha iyi mücadele eder.
Eğer 65 yaşın üzerinde iseniz, egzersiz programına yavaş bir tempo ile başlayın. Başlamadan önce doktorunuzun önerilerini alın. Unutmayın ki, 85 yaşından daha yaşlı ve hasta olanların bile yapabileceği egzersizler vardır.
Egzersiz İçin Öneriler
Önerilen Egzersizler
Yaşlılar için önerilen egzersizler, zorluk derecesine göre üç seviyede değerlendirilir. Birinci seviyedeki egzersizleri tam olarak yapabilen bir kimse ikinci seviyeye geçebilir.
Omuz kaldırma: Omuz ve sırt kaslarına tonus
kazandırmak için yapılır. Omuzlar yukarı doğru
kaldırılır sonra aşağı bırakılır. Bu şekilde 8-10
tekrar yapılır.
Oturup tek ayak kaldırma: Kalça ve karın kaslarını
Kuvvetlendirmek için yapılır. Sandalyeye dik olarak
oturun, Sırayla sağ ve sol bacağınızı kalça hizasına
kadar kaldırın. 10-15 tekrar yeterlidir.
Diz kaldırma: Kalça ve karın kaslarını kuvvetlendirmek
için yapılır. Ayakta durun ve gövdenizi dik tutun. Önce
sağ sonra sol dizinizi göğüs hizasına kadar kaldırın.
Hareketi her bacak için 5 kere yapın.
Bacak uzatma: Uyluk kaslarının kuvvetlenmesi için
yapılır. Sandalyeye oturun, bacağınızın önce birisini
sonra diğerini ileri doğru uzatın ve 5 saniye öylece tutun.
Her bacak için 10-15 hareket yapın.
Ayağı arkaya sallama: Bel ve kalçanın arka gurup
kasları için yapılır. Sandalyenin arkasında ayakta durun.
Ellerinizle sandalyeden tutunarak, sırayla bacaklarınızı
arkaya doğru kaldırın. Dizinizi bükmemeye çalışın.
Her bacak için 10 tekrar yeterlidir.
Çeyrek çömelme: Bacak kaslarını kuvvetlendirmek
için yapılır. Sandalyenin arkasında, iki elinizle ona
tutunarak ayakta durunuz. Dizlerinizi büküp çömelir
gibi yapıp tekrar doğrulunuz. 8-10 tekrar yapınız.
Kol bükme: Kol kaslarını güçlendirir. Elinize 2 kg dan
daha hafif bir cisim alınız. Bu ağırlığı kaldıracak şekilde
dirseklerinizi büküp sonra açınız. Her bir kol için 10-15
tekrar yapınız.
Gövdeyi yukarı itmek: Sırt, göğüs ve kol kasları için yapılır.
Dizleriniz üzerine oturun. Ellerinizi gövdenizin önüne koyun
ve onlara dayanarak çenenizi yere değdirecek kadar eğilin
ve sonra doğrulun. Bu şekilde 5-10 tekrar yapın.
Yan yatıp bacak kaldırma: Kalça ve uyluk kasları için
yapılır. Önce sağ sonra sol yanınız üzerine yatın.
Bacağınızı havaya kaldırın ve indirin. Her bir bacak için
10 tekrar yapın.
Bacaklarla hamle etme: Uyluk, bacak kasları için yapılır;
aynı zamanda bacağın arka kısmı gerilir. Ayakta durun,
sol ayak yerde sabit dururken diğer bacağınızla adım atarak
kollarınızı tam karşıya kaldırın. Aynı hareketi diğer
tarafınızla yapın. Her bir bacak için 5-10 tekrar yapın.
Bu seviyede serbest ağırlıklar (dambıl) kullanılır. Evde dambıl yoksa, ütü, içi kum dolu torba, dolu kavanoz, taş gibi eşyalardan faydalanılır.
Dambıl ile kol çalışması: Pazuları kuvvetlendirmek
için yapılır. Her iki ele ağırlık alınız. Ellerinizi
ayaları yüzünüze bakacak şekilde tutunuz.
Sonra sırayla önce sağ, sonra sol kolunuzu dirsekten
tam olarak büküp tekrar açınız. Normal olarak
nefes alıp veriniz. Hareketleri 1-2 set halinde,
6-10 tekrar yapınız.
Dambıl ile omuz çalışması: Omuz, sırt ve boyun
kaslarına faydası vardır. Her iki ele birer
dambıl alın. Omuzlarınızı sırayla yukarı doğru kaldırın,
arkaya doğru çekin ve aşağı indirin.
İkinci tekrarda omuz yukarı kalktığında, öne çekilerek
hareket tamamlanır. Hareket 10 kere (beş ön, beş arka)
tekrar edilir.
Dambıl ile yükselmek: Bacak kaslarını güçlendirir ve
ayak bileğine hareket kazandırır. Her iki elinize ağırlık alın.
Ayak parmaklarınızın üzerinde topuklar yerden kesilerek
yükselin ve sonra topuklarınızı yere koyun.
Hareketi 10 kere tekrar edin.
Dambıl ile yarım sukuat: Uyluk ve kalça kasları
kuvvetlenir. Ellere ağırlık alın ve yarı çömelme
durumuna gelin ve tekrar doğrulun. 10-12 tekrar yapın.
Egzersizler sağlıklı olmamızı sağlar ama bazen de sağlık sorunları yaratabilir. Özellikle egzersizlere yeni başlayanlar, birden bire vücutlarını zorlayınca sakatlıklar oluşabilir. Ne kadar çok yoğun egzersiz yapılırsa, aşırı yüklenmeye bağlı problemler o kadar sık görülür. Ilımlı davranmak en iyisidir. Başlangıçta süre ve yoğunluk asgaride tutulur; giderek tedrici olarak artırılır.
Güvenli Egzersiz İçin Öneriler
Aşırı Yüklenme Yaralanmaları
Egzersizler vücudun kas, tendon, kıkırdak, kemik ve sinir gibi dokularına tekrarlayan yükler bindirir. Bunlar minör yaralanmalara yol açar. Bu tip minör yaralanmalar istirahat ile düzelir. Eğer egzersizler çok sık yapılırsa dokular iyileşecek zamanı bulamaz. Böylece aşırı yüklenmeye bağlı olarak sakatlıklar oluşur. Bu tip yaralanmalara örnekler:
Risk Faktörleri
Şu durumlarda yaralanma riski artar:
İlk Yardım
Egzersizler ne kadar da güvenli yapılsa bazen kaza olmaktadır. Çarpmalar, çarpışmalar, düşmeler problemler ortaya çıkarabilir. Bu durumda ilk yardım programının iyi uygulanması gerekir:
Şikayetler devam ederse bir doktora görünmek gerekir.
Fiziksel ve kimyasal yöntemler kullanarak performansın artırılmasına uzun yıllardan beri çalışılmaktadır. Amesterdam’daki kanal yüzücüleri arasında, 1865 yılında doping yapıcı ajanların kullanıldığı rapor edilmiştir. İlk defa 1869 yılında düzenlenen 6 gün bisiklet yarışlarında, yarışmaya katılanların bir çoğunun ilaç ve kimyasal maddeler kullandığı bildirilmiştir. Fransız yarışçılar çok miktarda kafein, Belçikalılar eter içinde eritilmiş şeker ve diğerleri de alkol veya nitrogliserin içeren içecekler almışlardı. Doping sonucu ilk ölüm raporu 1886 tarihlidir; bir İngiliz bisikletçi aldığı yüksek doz trimetril sonucu ölmüştür.
Doping kelimesi ilk defa yirminci yüzyılın başlarında sözlüklere girmeye başlamıştır. “Dop” kelimesinden türetilmiştir. Güney Amerikalılar üzümden yapılan bir çeşit liköre bu ismi vermişler ve bunu çalışan işçilere uyarıcı olması için içirmişlerdir. Daha sonra atların performansını artırmak için kullanılan narkotikler de bu isimle anılmaya başlanmıştır. “doping” sözcüğü atların tükürüğünde ilaç aranması anlamında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Son yıllarda spordaki başarılarını artırmak için çok sayıda insan ilaç kullanmaya başlamıştır. Doping yapıcı ajanların kullanılması sonucu ölümlerin artması tepki doğurmuştur. Bunun sonucu olarak Milletlerarası Olimpiyat Komitesi bazı ilaçların kullanımını yasaklamış ve müsabakalardan sonra idrar kontrollerine başlamıştır. Bütün bu yasaklara ve kontrollere rağmen sporcular arasında uyarıcıların ve kas geliştirici ilaçların kullanımı giderek artmaktadır.
Ergojenik Yardımcılar
“Ergojenik yardımcılar” sporcuların ek performans kazanmak için kullandıkları ilaçlara ve metodlara verilen genel bir isimdir. Bunlar psikolojik, fizyolojik, fiziksel ve kimyasal yardımcılar ve besin maddeleridir.
Vitaminler
Sporcuların en çok kullandıkları ilaç vitamin tabletleridir. Vitaminler de dahil bazı besin maddelerinin performansı artırdığına dair yayınlar varsa da bu husus tam olarak ispat edilmiş değildir. Sağlıklı bir kimse, enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli ve dengeli biçimde beslenirse, vitamin ihtiyacını da karşılamış olur. Özellikle A ve D vitaminin fazla miktarda alınması istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Hatta suda eriyen C ve B vitaminlerinin bile aşırı miktarda alınması kötü etkiler yaratabilir. E vitamini çok yaygın olarak kullanılmaktır. Atletik performansı artırdığı ileri sürülmekle beraber tam olarak ispat edilmiş değildir. Fazla miktarda alınması kanama ve pıhtılaşma sorunlarına yol açmaktadır. Mide-barsak şikayetleri ve yara iyileşmesinde gecikmelere sebep olduğu da bildirilmektedir.
Alkalileştirici Ajanlar
Alkalileştirici ajanlar da ergojenik yardımcılar listesine alınmaktadır.Yarışmalardan birkaç gün önce ve sonra, yemekleri takiben alınmaktadır. Yoğun egzersizlerden sonra oluşan laktik asidin etkisini azaltmak için kullanılır. Egzersize başlamadan önce kan pH’sını yükselttiği için vücudun laktik asidi daha iyi tolere etmesini sağladığı söylenmektedir. Bu ajanların bir diğer etkisi daha vardır. İdrarı da alkalileştirir. Alkalileşmiş idrarda bazı uyarıcı ilaçların varlığı daha zor tespit edilir. Bu amaçla kullanan sporcular da vardır.
Diüretikler
Güreşçiler, boksörler kilo düşmek içim diüretikleri (idrar söktürücüleri) sıklıkla kullanmaktadır. Böylece daha düşük sıkletlerde yarışmalara katılmaları mümkün olmaktadır. Bu ilaçların kullanılması ile vücut sıvı vee elektrolit kaybeder ve halsizlik olur. Bunun sonucu da performans düşer. Diüretik kullanarak ve sıcağın etkisinden faydalanarak kilo düşme sağlıklı bir yol değildir; ciddi problemler yaratabilir.
Alkol
Alkol, uzun yıllardan beri, yarışmacılar tarafından çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Atıcılar sakinleştirici, bisikletçiler enerji kaynağı ve bir çok katagoride yarışan sporcularda uyarıcı olarak alkol almaktadır. Alkol depresan bir maddedir; reaksiyon zamanını uzatarak ve nöromusküler cevabı yavaşlatarak performansı düşürür. Son yıllarda bazı maraton koşucuları alkolü enerji kaynağı olarak içmektedir. Oysa, bira iyi bir enerji kaynağı değildir ve sıvı kaybettirici etkisi de maratoncular için istenmeyen bir durumdur.
Uyarıcılar
Sempatomimetik bir ilaç olan amphetamine sporcular tarafından uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Son yıllarda yapılan bilimsel değere sahip araştırmalar bu ilacın performans artırıcı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Sempatomimetik ilaçlar, kullananı daha uyanık kılar fakat yorgunluk belirtilerini maskeler ve kişiyi daha saldırgan ve uyumsuz yapar. Aşırı kullanma ise oryantasyon bozukluklarına ve ilaç alışkanlığına yol açar; hatta ölüme bile sebep olabilir.
Son yıllarda amphetamin kullanımı azalmakta fakat kafein kullanımı artmaktadır. Kafein kolalı içecekler, çay, kahve gibi içeceklerde bolca bulunmaktadır. Kafeinin yüksek miktarlarda alınması Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından yasaklanmıştır. Birkaç bardak kahvenin arka arkaya içilmesi doping testini pozitif kılmaktadır. Kafein merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi yanında yağ metabolizması üzerine de etkisi vardır. Yağların mobilizasyonunu ve kandaki seviyesini artırmaktadır. Son zamanlarda özellikle maraton koşucularının çok miktarda kolalı içecekler tükettiği görülmektedir. Kafeinin idrar artırıcı etkisi vardır ki bu da sıvı kaybına yol açar. Sıvı kaybı uzun mesafe koşucularının performansını azaltır.
Stereoidler
Sporcular tarafından kullanımı artan bir diğer gurup ilaç da kas geliştiricilerdir (anabolizanlar). Doğal olarak erkeklerin testislerinde ve böbrek üstü bezlerde üretilen bu steroidlerin sentetik olanları da vardır. Performans artırıcı amaç ile ilk defa ikinci dünya harbinde Almanlar tarafından kullanılmıştır. Harpten sonra da esirlerin rehabilitasyonu için tüketilmiştir.
Gülle, disk, çekiç atma, boks, halter güreş gibi güç gerektiren sporları yapanlar bu ilaçlardan sıklıkla almaktadır. Çalıştırıcılar ve yöneticiler, kazanma ve şampiyon olma hırsı ve hevesi ile doldurarak, genç sporcuları bu tip ilaçları kullanmaya ikna etmektedir. Bu ilaçları alanların kasları irileşir. Kaslardaki bu büyüme, ilaçların istenmeyen etkisi olan su ve tuz tutulmasına da bağlıdır. Su ve tuz vücutta tutulunca kan basıncı artar. Bu ilaçlara bağlı olarak sarılık, hepatit ve karaciğer kanserleri oluştuğu bildirilmiştir. Erkeklerde cinsel arzuyu azaltmakta, sperm üretimini bozmakta ve testislerde atrofi yapmaktadır. Kadınlarda ise kıllanmayı artırmakta ve seste kalıcı kalınlaşma yapmaktadır. Büyümesini tamamlamamış gençlerde kullanılınca, büyüme kıkırdakları erken kapanır ve çocuğun boyu kısa kalır.
Bilimsel çalışmalar bu ilacın kullanılması ile performansın arttığını gösterememiştir. Bir çok araştırıcı, kas kütlesindeki ve gücündeki artmayı su tutulmasına, idmanlarla kasların büyümesine ve ilacın psikolojik etkisine bağlamıştır. Gerçekten de ilaç kesilince, fazla su idrar ile atılmakta, kas kütlesi küçülmekte fakat güç azalması olmamaktadır.
Kreatin
Kreatin bir besin maddesidir. Son zamanlarda çok popüler olmuştur. Sporcular kreatin alarak güçlerini ve spordaki başarılarını artırmaya çalışmaktadır. Doktorlar bu maddenin faydaları ve risklerini belirlemeye çalışmaktadır. Sağlık üzerindeki uzun süreli etkisi, özellikle de büyümesini tamamlamayanlarda tam olarak bilinmemektedir. Riskleri bilinmediği için ergenlik çağındaki gençlerin, çocukaların ve hamile bayanların kullanması doğru değildir. Ayrıca böbrek problemi olanlar da bu maddeyi almamalıdır.
Kreatin kasların kasılması için kullanılan bir enerji kaynağıdır. Vücut kendi keatinini kendisi karaciğer, böbrek ve pankreasda sentez eder. Et ve balık yenildiğinde besinlerle alınmış olur. Vücut kreatini egzersiz esnasında kullanmak için kas hücreleri içinde depolar. Geri kalanı beyin, kalp ve diğer dokulara gider.
Kas hücreleri içerisinde kreatin miktarı artınca, kaslar daha fazla enerjiyi daha hızlı bir şekilde üretebilir. Özellikle, ağırlık kaldırma ve kısa mesafe koşucuları için faydalıdır şeklinde düşünülmektedir.
Kreatin alanlarda, kas içerisinde su tutulmasına bağlı olarak ağırlık artmaktadır. Uzun süre kullanılınca kramplar, dehidratasyon, ishal, bulantı ve baş dönmesi gibi istenmeyen yan etkiler oluşmaktadır.
Bu maddenin güvenli kullanımı, yan etkileri ve organlar üzerindeki diğer etkileri araştırılmaya devam edilmektedir. Bazı kalp, beyin ve kas hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Yapılan spora uygun ve ayağa güzel oturan spor ayakkabısı hem performansı artırır, hem de sakatlıkları önler. Yeni bir çift ayakkabı alırken şunlara dikkat ediniz:
Spor ayakkabıları yedi katagoride toplanır:
İdman ayakkabıları: Koşular ve yürüyüşler için uygun olan ayakkabılardır. Dili ve aşil tendonuna karşı gelen kısmı ayağı vurmayacak şekilde yumuşak malzeme ile desteklenmelidir. Tabanı şok absorbe edici özellikte olmalı ve kolay bükülebilmelidir. Topuğu saran kısım sağlam malzemeden yapılmalıdır. Hafif ve fleksibıl olanlar tercih edilmelidir. Ayak parmaklarını darbelerden koruması için, ayakkabının uç kısmı sert ve sağlam olmalıdır.
Kort sporları: Tenis, basketbol ve voleybol oynarken giyilen ayakkabılardır. Bu sporlarda vücut ileri geri, sağa sola sürekli hareket eder. Ayakkabının bu hareketlere karşı dayanıklı olması lazımdır. Özellikleri yukarda anlatılanlar gibi olmalıdır.
Futbol ayakkabısı: Bu ayakkabıların tabanı çivili olmalıdır. Çivilerin özelliği oyun alanının yüzeyine göre değişir. Genellikle vidalanabilir olur ve naylondan yapılır.
Kış sporları: Tabanı, yapılan spora (kayak, mukavemet kayağı, buz hokeyi) uygunluk göstermelidir. Hepsinin temel özelliği, ayak bileğini burkulmalarına karşı koyacak tarzda yapılmış olmalarıdır.
Kır koşu ve yürüyüşleri: Kişilerin kendi yürüyüş ve koşu biçimlerine göre bir seçim yapılmaları uygun olur.
Özel sporlar: golf, bisiklet, aerobik dans gibi aktivitelere özel ayakkabılar vardır.
Açık hava sporları: Avlanma, balık tutma, bot kullanma gibi hoş vakit geçirme aktivitelerinde giyilen ayakkabılardır.
İnsanlar her zamankinden daha fazla, uzun yaşamak, kaliteli bir hayat sürmek, sağlıklı yaşlanmak için gayret göstermektedir. Bu konuda akla sıklıkla gelen bazı sorular vardır, onlara cevap vermeye çalışacağız.
Egzersiz benim ne işime yarar?
Yaşlandıkça kaslarınız ve kemikleriniz eski gücünü kaybeder ve kas iskelet sistemi ile ilgili, sırt ağrısı, osteoartirit, osteoporoz gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Düzenli egzersizler kaslarınızın zayıflamasını önler, kemiklerinizi güçlendirir ve eklem ağrılarınızı giderir. Ek olarak, hareketliliğinizi artırır ve sizi daha dengeli kılar; düşme riskiniz ve dolayısıyla kemiklerinizi kırma ihtimaliniz azalır.
Fizik Aktivitelerden faydalanmak için uzun süreli ve yoğun egzersizler mi gerekir?
Geçmişte, sağlıklı olabilmek için, çok yoğun biçimde egzersiz yapmak gerektiğine inanılırdı. Fakat son araştırmalar gösterdi ki, günde 30 dakikalık çok yorucu olamayan, yürüyüş, araba yıkama, bahçede çalışma gibi egzersizler de sağlıklı olmak için yeterli olmaktadır. Çok yoğun ve yorucu çalışmak doğru değildir, orta derecedeki aktiviteler en iyisidir. Hiç egzersiz yapmamaktan az da olsa yapmak daha iyidir.
Düzenli biçimde bir egzersiz programına katılamıyorsanız aşağıda yazılanlardan hangisinden hoşlanıyorsanız onu yapın.
Gittikçe yaşlanıyorum, egzersizlere başlamak için geç kalmış olabilir miyim?
Başlamak için yaş önemli değildir. Egzersiz özellikle yaşlılar için daha önemlidir; onları daha aktif ve bağımsız yapar, ömrünü uzatır. Tekerlekli iskemle ile gezenlerin bile yapabileceği egzersizler vardır. Sürekli aktif kalmak kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır, kan basıncını düşürür, şeker hastalığını kontrol eder ve kilo almanızı önler.
Benim bazı tıbbi sorunlarım var, egzersiz beni daha kötü yapar mı?
Tam tersi, eğer kemik, eklem ve kaslarınızı ilgilendiren uzun süreli bir sorununuz varsa, hareketsizlik problemlerinizi daha da artırır. Tıbbi araştırmalar göstermiştir ki, fizik aktivite artirit, osteoporoz ve diğer kronik sorunları olan kimseler için güvenli ve faydalıdır.
Sırtımda sürekli ağrılar var, egzersizler durumu daha kötü yapar mı?
Bel ve sırt ağrınız aniden ortaya çıktıysa egzersiz tavsiye edilmez. Ağrılarınız kronik ise, sırt karın ve kalça kaslarını güçlendiren egzersizler sizin için faydalı olur. Dengeli ve düzenli biçimde yapılacak egzersizlerin zararı değil faydası vardır.
Bana artiritim olduğu söylendi, bu ne anlama gelmektedir?
Çok çeşitli artirit tipleri vardır, bunlardan en sık görüleni halk arasında kireçlenme de denilen osteoartiritdir. Yaşı 55’i geçmiş çok sayıda insanı etkiler ve sakat kılar. Sebebi bilinmeyen, eklem kıkırdağının aşınması ile birlikte giden ve daha sonra kemikleri de etkileyen bir eklem hastalığıdır.
Egzersizler osteoartiritli eklemlerimi daha da kötü hale getirir mi?
Tam tersine, eklemi ilgilendiren kasların güçlendirilmesi ve eklem hareketlerinin artırılması için yapılan egzersizler çok faydalıdır. Hareketsizlik kaslarda güçsüzlüğe ve eklem hareketlerinde kısıtlanmaya yol açar; sakınmak gerekir. Eğer bir egzersiz tipi ağrınızı artırıyorsa başkasını deneyin. Normal yürüyüşlere başlamadan önce yüzerek ve su içinde yürüyerek kaslarınızı kuvvetlendirmeniz iyi olur. Başlangıçta egzersiz sürenizi kısa tutun, kaslarınız geliştikçe süreyi uzatırsınız. Egzersizlerin diğer sağlık sorunlarına da (kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı) iyi geldiğini unutmayın.
Benim osteoporozlu olduğum söylendi, bu önemli bir problem midir?
Osteoporoz, özellikle menapoz sonrası kadınlarda sıklıkla görülen ve kırıklara yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Çok yaygın bir durumdur, dünyada yaklaşık 200 milyon insanı ilgilendirmektedir.
Kemiklerim osteoporozlu ise egzersizler kırılmasına sebep olmaz mı?
Yürüme, koşma ve ağırlık kaldırma gibi egzersizler kemik yapımını uyarırlar ve kemikleri daha dayanıklı yaparlar. Egzersizler, kasları güçlendirerek ve denge duyusunu artırarak düşmeleri ve dolayısıyla kırık olma ihtimalini azaltır. Unutmayın ki her yıl binlerce insan kalça kırığı nedeniyle hastanelerde yatmaktadır.
Osteoporoz için daha başka ne yapabilirim?
Egzersiz ve fizik aktivite hayatınızın bir parçası olmaya sürekli devam etmelidir. Egzersizleri bıraktıktan 2 hafta sonra faydası azalmaya başlar ve 2-8 ay sonra ortadan kalkar. Doktorunuz egzersizler ile birlikte, kalsiyum ve diğer ilaçlardan vererek size yardımcı olmaya çalışır.
Kalçalarımda protez var, egzersizler bu protezlere zarar verir mi?
Protez konulduktan sonra, doktorunuz kalça ve bacak kaslarınızın güçlenmesi ve eklem hareketlerinin artırılması için size bir takım egzersizler tavsiye edecektir. Tam olarak düzeldikten sonra, yürüme, yüzme, bisiklete binme gibi basit egzersizleri yapmanız, kaslarınızı güçlü tutmak ve eklem hareketlerinizi korumak açısından faydalı olur. Eğer aktif olmazsanız, kaslarınız güçsüzleşir ve dengeniz bozulur; daha kolay düşersiniz. Bu düşmeler sonucu protezleriniz zarar görebilir.
Koşma, kayak ve tenis oynamak gibi sporlar için doktorunuzdan izin almanız gerekir.